תקווה לריפוי: משרד הבריאות רכש טיפול ניסיוני לקורונה
חשיפה: משרד הבריאות הזמין מאות אלפי מנות של תרופות ניסיוניות המיועדות במקור לטיפול בזיהומים של דרכי הנשימה ובמלריה. מחקרים חדשים הוכיחו ששילובן של תרופות אלו יעיל בחיסול וירוס הקורונה ובמניעת הדבקה. מדובר בפריצת דרך שעשויה להציל חולים קשים רבים, אולם מומחים ברחבי העולם מזהירים: אין עדיין מספיק ידע כדי להתייחס אל התרופות כטיפול פוטנציאלי
ככל שהולכים וגדלים מספרי החולים הקשים בקורונה, ניצבים הרופאים בפני בעיה קשה: עד היום לא אושרה אף תרופה ייעודית לטיפול בקורונה. על מנת להתגבר על המשבר הזה וכדי להעניק פתח של תקווה לחולים רבים הזמין משרד הבריאות מאות אלפי מנות של תרופות ניסיוניות שעשויות להיות יעילות לטיפול בנגיף.
התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
הטיפול הניסיוני - שילוב של תרופה נגד מלריה ואנטיביוטיקה שכיחה לטיפול בזיהומים של דרכי הנשימה - כבר משמש כיום לטיפול בחולים הקשים המאושפזים ביחידות לטיפול נמרץ. אם יוכח כיעיל, יהיה ניתן להעניק אותו לכל החולים הקשים במדינת ישראל.
לחולים שנאבקים על חייהם אין מה להפסיד, לכן עד כה נעשה שימוש בתרופות שונות, כולן ניסיוניות, במטרה לרפא את הנגיף. בין השאר משתמשים בתרופה בשם אקטמרה, המיועדת לטיפול במצב מסכן החיים המכונה סערת ציטוקינים ובתרופה רמדסיביר שפותחה במקור נגד אבולה, וניתנת כטיפול חמלה בלבד, משום שהיא נמצאת עדיין בשלב הניסויים הקליניים בקורונה. תחילה ניתנה התרופה לכל החולים שנזקקו לה, אולם עקב הביקוש הגדול הוחלט להגביל את השימוש בה לנשים הרות ולילדים בלבד.
באין ברירה אחרת החולים מטופלים בימים האחרונים בשילוב של שתי תרופות: אזיתרומיצין (זטו, אזניל), אנטיביוטיקה נפוצה המשמשת לטיפול בזיהומים של דרכי הנשימה, והידרוכלורוקווין, תרופה ותיקה המשמשת לטיפול במלריה. זאת על סמך שני מחקרים צרפתיים קטנים שפורסמו בשבועיים האחרונים והראו יעילות מסוימת של השילוב הזה בחיסול הווירוס ובמניעת הדבקה. עקב מצב החירום השורר כעת בארה"ב אישרה מינהלת התרופות והמזון האמריקאית לפני יומיים להשתמש בהידרוכלורוקווין כטיפול חירום נגד קורונה.
בימים האחרונים רכשה חברת שראל, המבצעת את הרכש עבור בתי החולים הממשלתיים, מאות אלפי יחידות זטו של חברת אוניפארם. כמו כן הודיעה חברת טבע, יצרנית הידרוקסיכלורוקווין אשר תרמה לפני שבועיים יותר מ־6 מיליון טבליות של הידרוקסיכלורוקווין לבית חולים בארה"ב, כי תתרום 2 מיליון טבליות של התרופה לישראל, לבקשת מנכ"ל משרד הבריאות. הטבליות צפויות להגיע לישראל בשבועות הקרובים.
לפני עשרה ימים הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי הידרוכלורוקווין מראה "הבטחה עצומה" בטיפול נגד קורונה. בציוץ שפירסם לאחר מכן אמר כי השילוב של התרופה עם אנטיביוטיקה מסוג אזיתרומיצין עשוי להיות "אחד ממשני המשחק הגדולים בהיסטוריה של הרפואה".
דבריו של טראמפ נסתרו על ידי המומחה הבכיר למחלות מידבקות, אנתוני פאוצ'י, שהזהיר כי הראיות ליעילותן של שתי התרופות בטיפול בקורונה הן "אנקדוטליות" בלבד. הטיפול בשילוב של שתי התרופות שנוי במחלוקת, מאחר שהמחקר לגבי השימוש בהן נגד קורונה נמצא בשלב מאוד מוקדם. מומחים ברחבי העולם הזהירו כי אין עדיין מספיק ידע להתייחס אליו כטיפול פוטנציאלי, ושר הבריאות הצרפתי אוליבייה וראן אף הזהיר כי אין להשתמש בתרופות האלה אלא במקרה של חולים מאושפזים. לפני שבוע הובאו לישראל מאות אלפי טבליות של קלטרה, לטיפול בנשאי HIV, תרופה נוספת שהראתה יעילות אפשרית בטיפול בחולים קשים.
מנהלת המכון למחלות זיהומיות בשיבא, פרופ' גליה רהב, אמרה אמש: "הטיפול בשילוב התרופות לא נתן תוצאות חד־משמעיות בסין ובצרפת, אבל בלית ברירה אנחנו נותנים אותו לחולים שלנו מפני שאין לנו כרגע אלטרנטיבות. יש חולה אחד שמצבו השתפר במקצת אחרי הטיפול. בימים הקרובים נתחיל מחקר משלנו על מנת להעריך את השפעות הטיפול הזה ואחרים על חולי קורונה".
התרופות שעשויות לעזור לקורונה
מומלצים